Vërshimet më ekstreme në historinë e Evropës Juglindore

0

Shirat e rrëmbyeshëm në Evropën Juglindore më 14 dhe 15 maj, në Serbi dhe në Bosnjë e Hercegovinë, shkaktuan përmbyjtje katastrofale me përmasa të papara.
Por për fat të keq, kjo fatkeqësi elementare shkaktoi pasoja të padëshirueshme, mori edhe jetë njerëzisht, shkaktoi dëme të mëdha materiale në infrastrukturë, ndërsa me mijëra njerëz janë evakuuar nga vendet e përmbytura, tha prof. Vllado Spiridonov.

Përmbyjtjet, siç thotë ai, në masë më të madhe janë shkaktuar nga formimi i Ciklonit të lartë super vontropikal “Ivet” (emër i marrë sipas Listës amerikane) që është shfaqur në xhirimin satelitor nga MODIS (NASA).

Gjithashtu duhet të përmendet, thekson Spiridonov, se për këto përmbytje me përmasa katastrofike, iu kanë paraprinirw edhe paraqitja e proceseve të lagështa në atmosferë, gjatë prillit dhe majit 2014, në pjesën më të madhe të Evropës Juglindore, të përcjella me reshje të shpeshta dhe rritjen e nivelit të lumenjve dhe rajoneve të derdhjes së ujit.

Gjithashtu shton ai, ka ndikuar edhe shkrirja e borës në rajone të veçanta malore, të cilat kontribuan në mënyrë shtesë për rritjen e resurseve ujore, në rajon në tërësi.

Sipas tij, ajo që ka më shumë rëndësi dhe që në mënyrë indirekte është e lidhur me këto gjendje katastrofale kohore është çështja rreth ndryshimeve klimatike dhe paraqitjeve sa vjen dhe më të shpeshta të ekstremiteteve atmosferike. /zhurnal 

Share.

About Author

Leave A Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed
themekiller.com