Qindra milionë dollarë, të çuara dëm për stoqet e Tamiflu-së

0

Me qindra milionë paundë kanë shkuar dëm për blerjen e ilaçeve kundër gripit, por që funksionojnë as më më pak e as më shumë njëlloj si paracetamoli, thotë një analizë e ndërmarrë nga ekspertët britanikë.
Britania e Madhe ka shpenzuar 473 milionë paundë për blerjen e Tamiflu-së një ilaç që u grumbullua në magazina në të gjithë botën si masë ndaj një epidemie të mundshme të gripit. Agjencia Cochrane Collaboration pretendon se ilaçi nuk parandalon përhapjen e gripit e nuk redukton komplikacionet e rrezikshme që vijnë prej tij, por vetëm sa lehtëson simptomat.

Prodhuesi farmaceutik, Roche dhe ekspertë të tjerë pretendojnë se analiza është e manipuluar. Britania e Madhe nisi grumbullimin e Tamiflu-së që nga viti 2006 kur disa agjenci parashikuan një epidemi të gripit të shpendëve i cili mund të vriste rreth 750 mijë njerëz në Britani. Vendime të tilla u morën edhe nga qeveri të tjera në botë. Ilaçi u rekomandua edhe gjatë përhapjes së gripit të derrit në vitin 2009.

Kompanitë farmaceutike nuk i publikojnë të gjitha të dhënat nga kërkimet e tyre. Raporti më i fundit është rezultat i një beteje kolosale për nxjerrjen e të dhënave të fshehura mbi efikasitetin dhe efektet anësore të Tamiflu-së. Sipas raportit, ilaçi reduktonte zgjatjen e simptomave të gripit nga shtatë ditë në 6.3, tek të rriturit dhe në 5.8 tek fëmijët.

Por, thonë autorët, të njëjtin ndikim do të kishte edhe përdorimi i paracetamolit të thjeshtë. Në lidhje me pretendimin se ilaçi parandalonte komplikacionet si pneumoninë, Cochrane thotë se provat janë të pamjaftueshme për të treguar ndonjë efekt të dukshëm. 

Share.

About Author

Leave A Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed
themekiller.com