Programi që zbulon sëmundjet vetëm nga fotografitë

0

Pikturat tregojnë me mija fjalë, mirëpo tashmë ato mund të diagnostikojnë sëmundjet gjenetike. Është shpesh e vështirë për të diagnostifikuar sëmundjet pa ndonjë shpenzim të shtrenjtë ose një supozim i rastit në bazë të tipareve të fytyrës dhe simptome.

Tashmë një program kompjuteri i dizajnuar nga Christofer Nellaker dhe Andrew Zisserman dhe kolegji i tyre në Universitetin Oxford, ka në plan të bëj diagnoza më të mirë.

Programi i tyre më i ri në kompjuter mund të detektojë deri në 90 çrregullime dhe bën diagnoza korrekte deri në 30 herë më shumë se sa diagnozat që janë bërë nga mundësi të zakonshme duke përdorur vetëm një fotografi të pacientit.

Nuk është ende në gjendje perfekte, por shkencëtarët kanë bërë teste me pacient që vuajnë nga tetë sëmundje të ndryshme dhe kanë marr diagnozën korrekte 93 përqind. Ata kanë shpresë se se programi do të jetë i përdorshëm në regjionet e botës ku testet gjenetike nuk janë të disponueshme. /KP/ 

Share.

About Author

Leave A Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed
themekiller.com