Egjipt: 52,000 të burgosur dhe të afërm të tyre në grevë urie

0

Rreth 52,000 vetë janë në grevë urie në gjithë Egjiptin duke kërkuar lirimin e të burgosurve politikë dhe dhënien fund të torturës dhe abuzimit në burgje.
Në një deklaratë të dielën një komiteti për mbikëqirjen e protestës tha se rreth 20,000 të burgosur në 113 qendrat e paraburgimit në të gjithë Egjiptin janë në grevë urie.
Ai shtoi se 32,000 anëtarë të familjes dhe të afërm i janë bashkuar grevës së urisë si shenjë solidariteti.
Komiteti e përshkroi masën si “protestë të madhe kolektive në botë”.
Të burgosurit, të cilët kanë nisur grevën e urisë të premten, janë duke kërkuar lirimin e të burgosurve politikë të Egjiptit dhe vënien e qendrave të paraburgimit nën mbikëqyrje ndërkombëtare.
Ata gjithashtu po kërkojnë dhënien fund të të gjitha formave të torturës dhe abuzimit brenda paraburgimeve.
Komiteti tregojë se si një i burgosur vdiq në një burg në pjesën veriore të Egjiptit të shtunën, pasi dyshohet se ishte duke u rrahur nga policët brenda qelis së tij.
“Kryengritja e dytë brenda burgjeve, e cila filloi më 30 maj, mund të ndalet vetëm kur autoritetet të përmbushin kërkesat e të burgosurve,” shtoi komiteti.
Një zyrtar i Ministrisë së Brendshme, megjithatë mohoi pretendimet në lidhje me shkeljet e të drejtave brenda burgjeve.
“Policët gjithmonë kërkojnë të zbatojnë ligjin për të gjithë pa diskriminim”, tha Ayman Helmi zyrëtar për media në ministrinë e brendshme për AA.
Autoritetet egjiptiane kanë nisur një goditje masive ndajë përkrahësve të Morsis dhe grupit të Vëllazërisë Muslimane, duke vrarë dhe arrestuar mijëra persona./mesazhi 

Share.

About Author

Leave A Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed
themekiller.com