Unioni Ndërkombëtar i Dijetarëve Myslimanë deklaruan se “Halifati i ISIS-it është i ‘pavlefshëm’

0

Bashkimi Ndërkombëtar i Dijetarëve Myslimanë, udhëhequr nga dijetari me ndikim Sunni, Dr. Jusuf el-Kardavi, lëshoi ​​një deklaratë të premten në lidhje me deklaratën e fundit të një Halifati nga Shteti Islamik i Irakut dhe Shamit (ISIS).

Bashkimi Ndërkombëtar i Dijetarëve Myslimanë tha se deklarata për Halifat është e pavlefshme dhe i mungojnë standardet realiste dhe të ligjshme. Ai paralajmëroi për pasojat serioze të deklaratës në të dy vendet, për myslimanët sunni në Irak dhe revolucionin në Siri.

Bashkimi Ndërkombëtar i Dijetarëve Myslimanë ka përcaktuar konceptin e halifatit nga ana gjuhësore dhe fetare. Kreu i Ummetit Musliman duhet të jetë një përfaqësues i popullit, i zgjedhur prej popullit si udhëheqës ose përfaqësues i tyre.

Vetëm njoftimi i thjeshtë nuk është i mjaftueshëm për të krijuar një halifat, thuhet në këtë deklaratë.

Dijetarët hodhën poshtë argumentet e ISIS-it lidhur me të ashtuquajturin Shtet Islamik të saj, duke theksuar se, Të gjitha punët e praktikës politike të shtetit dhe ato fetare duhet të bazohen në Shura (konsultim). Ata kanë cituar dëshmi nga teksti i Kur’anit dhe Sunneti (shembulli i Profetit Muhammed (a.s.), për të theksuar konceptin e Shura-s, në Islam. Deklarata e Bashkimit Ndërkombëtar të Dijetarëve Myslimanë iu referua, gjithashtu, halifëve të parë muslimanë, duke theksuar se ata janë zgjedhur nga Shura, jo të vetë-emëruar apo të vetë-zgjedhur.
Ai paralajmëroi se shpallja e ISIS-it i shërben armiqëve të revolucionit në Siri dhe Irak,, të cilët mbrojnë kërkesat legjitime të popullit të tyre. Për më tepër, Bashkimi Ndërkombëtar i Dijetarëve Myslimanë ka akuzuar ISIS-in për rrëmbimin e revolucionit të Irakut, në të cilën sunnitë e të gjitha ngjyrave janë duke marrë pjesë, duke shtuar se për të gjitha lëvizjet islame në botë shpallja e halifatit është e papranueshme.

Lidhja e konceptit të halifatit nga një organizatë e njohur ekstremiste nuk i shërben Islamit, thanë dijetarët .

Ata përfunduan duke theksuar se koncepti i halifatit është me rëndësi të madhe për të gjithë muslimanët, por kërkon konsensus midis myslimanëve në mbarë botën në lidhje me formën dhe përmbajtjen e tij. 

Share.

About Author

Leave A Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed
themekiller.com