Netanjahu: Izraeli do të mbështesë Jordanin kundër “terrorizmit islamik”

0

Kryeministri i Iraelit, Benjamin Netanjahu i bëri thirrje dje komunitetit ndërkombëtar për të mbështetur Jordanin në luftën kundër ekstremizmit islamik, dhe për të mbështetur pavarësinë e kurdëve të Irakut, njoftoi agjencia AFP.

Duke folur në një fjalim në Institutin e Studimeve të Sigurisë Kombëtare (INSS) në Tel-Aviv, ai tha:

Ne kemi nevojë për të mbështetur përpjekjet e komunitetit ndërkombëtar për të forcuar Jordanin dhe të mbështesim aspiratat e kurdëve për pavarësi.

Unë mendoj se është interesi ynë i përbashkët për të siguruar që një regjim i moderuar, i qëndrueshëm si (Jordani) është në gjendje për të mbrojtur veten.

Izraeli ka frikë se ISIS-i mund të zgjerojë kontrollin e tyre në zona të Jordanit, sikur që mori zona nëpër për pjesë të ndryshme të Irakut, në javët e fundit.

Ish-drejtori i izraelit i Këshillit të Sigurimit Kombëtar, Yaakov Amidror, paralajmëroi kundër ISIS-it duke lëvizur në Jordani dhe duke paraqitur një kërcënim për Izraelin, duke shtuar se në qoftë se Jordani kërkon ndihmë nga Izraeli për të mbrojtur kufijtë e tij me Irakun, Izraeli do të kishte pak zgjedhje por për veçse për t’i ndihmuar.

Netanjahu shprehu shqetësim në lidhje me valën e fuqishme të shkaktuar nga ISIS-i, i cili mund të arrijë në Jordan në një kohë shumë të shkurtër. Ai tha: Ne duhet të jetë në gjendje për të ndaluar terrorizmin dhe fundamentalizmin që mund të arrijnë te na nga lindja në kufirin me Jordanin dhe jo në rrethinat e Tel Avivit.

Ai tha se konflikti i vazhdueshëm në Irak justifikon refuzimin e tij për të lejuar forcat palestineze që do të vendosen në Luginën e Jordanit. Në çdo marrëveshje të ardhshme me palestinezët, Izraeli duhet të ruajë kontrollin e sigurisë përgjatë tokave në kufijtë jordanez, tha ai. Është e pamundur të varet nga forcat palestineze.

Netanjahu la të kuptohet në planin e sigurisë i cili ishte ofruar më parë nga Sekretari i Shtetit të SHBA, John Kerry dhe ishte refuzuar prej tij. Në bazë të planit, Policia palestineze trajnuar nga ekspertët perëndimorë do të vendoset në Luginën e Jordanit, e cila përfshin kufijtë me Jordanin.
Ai përfshinte edhe instalimin e pajisjeve elektronike të monitorimit të menaxhuar nga Izraeli në rast se një marrëveshje paqeje ishte arritur.

Arsyeja pse Izraeli duhet të mbështesë Jordanin, Netanjahu tha se, është për shkak se, Jordani është një vend i qëndrueshëm, i moderuar, me një ushtri të fortë që mund të mbrojë veten, dhe kjo është veçanërisht e rëndësishme dhe për shkak të kësaj që këto përpjekje ndërkombëtare janë të denja për mbështetjen e Jordanit.

Lidhur me gjendjen e kurdëve, ai tha: Ata kanë dëshmuar angazhimin politik dhe maturi politike, por ata janë, gjithashtu, të denjë për pavarësinë e tyre politike.

Gazeta izraelite Yedioth Ahronoth njoftoi sot se Netanjahu kishte bërë thirrje për ndërtimin e shpejtë dhe të leverdishëm të një muri masiv kufitar përgjatë kufirit lindor të Izraelit me Jordanin. Burimet thanë se ka probleme financiare me të cilat ky plan përballet tani. 

Share.

About Author

Leave A Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed
themekiller.com