Die Press për luftën e Kosovës: Mijëra viktima – askush i ndëshkuar

0

(“Kosovo-Krieg: Tausende Opfer und keine Täter”) është ky titulli i gazetës austriake “Die Presse” e cila përkujton komunitetin ndërkombëtar se në luftën e Kosovës u vranë mbi 13 mijë persona, kryesisht civilë, fëmijë, gra dhe pleq, viktimë e terrorit serb nga ushtarët dhe paramilitarët e forca tjera serbe, ku deri më tash janë dënuar shumë pak persona thuajse fare, edhe atë disa ushtarë te thjeshtë.
Pesëmbëdhjetë vjet pas luftës në Kosovë, mbi 13 mijw të vrarë, për këto krime të forcave serbe të sigurisë, por edhe të UÇK-së shqiptare askush nuk është arrestuar apo dënuar. Dëshmitarët janë të frikësuar. Janë disa raste persona të dënuar, por këta janë vetëm ushtarë të thjeshtë, shkruan ne fillim “Die Pressse” duke paraqitur rrëfime të dyshimtarëve te cilët kishin përjetuar luftën dhe parë krimet serbe në rrethin e Vushtrrisë dhe mbarë Kosovën.

Sipas “Die Presse” më shumë se 13.000 njerëz, para, gjatë dhe pas luftës, në janar të vitit 1998. Deri në dhjetor 2000. Vrarë, dhe të humbur, me “të humbur” ende do të thotë se trupat e tyre nuk janë gjetur. Sipas statistikave të Fondit për të Drejtën Humanitare OJQ 10.527 viktima ishin shqiptarë, 2,170 serbë dhe pjesa tjetër e romëve dhe pakicave të tjera, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

“Die Presse” kujton se para bombardimeve të NATO-s shqiptarët ishin viktimat kryesore,kurse serbët pas lufte dhe se në shumicën e rasteve, anëtarët e familjes edhe pas 15 vjet pritjeje presin drejtësi për te ndëshkuar aterët e këtyre krimeve. Gazeta vë në dukje se Serbia ka ndjekjen penale të posaçëm për krimet e luftës në ish-Jugosllavi. Megjithatë, në qoftë se Prokuroria serbe është duke punuar, do të ketë shumicën e rasteve lënë për të në Ditën e Gjykimit, sepse deri më tani vetëm 37 raste të përfunduar në shkallë të dytë.

Sipas gazetës austriake në rastin e krimeve në Kosovë, dëshmitaret likuidohen, kërcënohen ose blihen. ”Misioni i BE-së EULEX-i nuk mund t’i mbrojë dëshmitarët. Ata ishin kërcënuar ose të blerë, duke tërhequr deklaratat e tyre prapa ” kane pohuar specialiste të krimeve te luftës. 

Share.

About Author

Leave A Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed
themekiller.com