Spitalet e para në botën islame, si ishin?

0

Halifi emevit El- Velid në Damask në vitin 706 ka ndërtuar spitalin e parë në botën muslimane. Janë shëruar sëmundje të ndryshme, duke futur këtu edhe swmundjen e syve dhe zgjebjen. Standardi dhe organizimi i këtij spitali kanë qenë model për spitalet e mëvonshme. Deri në shekullin e 12 spitalet u shëndruan në institucione të përparuara.

Sulltani El-Mensur në vitin 1285 në Kairo dha urdhërin që të ndërtohet spitali më i madh në botë deri në atë kohë. Ai ishtë një kompleks prej katër ndërtesave që kishin një bukuri të rallë me Fontana dhe gjelbrime.

Ekzistonin reparte të ndara për sëmundje të ndryshme, si dhe laboratori, dispanzere, kuzhina, banja, biblioteka, mesxhide, mësimore, dhe reparte të vecanta të ndërtuara në mënyrë mahnitëse për të sëmurët mental. Për të sëmurët që vuanin nga pagjumësia kishte muzik klasike dhe angazhonin recitues professional për tu recituar.

Shërbimet e spitalit ishin pa pagesë, qofshin për gra, meshkuj, robër, të varfur apo të pasur etj.

Pacientëve të shëruar kur shkonin në shtëpi u jepeshin një shumë parash që të mos fillojnë menjëherë në punë.

Share.

About Author

Leave A Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed
themekiller.com