Ministri turk: Për muslimanët, Xhamia Al-Aksa është ‘Vija e kuqe’

0

Bota Islame duhet të dërgojë një mesazh se Xhamia Al-Aksa është një vijë e kuqe për të gjithë muslimanët, tha të mërkurën zëvendës kryeministri i Turqisë.

Vërejtjet Zëvendës Kryeministrit turk, Numan Kurtulmus, erdhën një javë pasi kompleksi i Xhamisë Al-Aksa në Jerusalem, e cila përfaqëson vendin e tretë të shenjtë në botë për muslimanët, u sulmua nga një grup i kolonëve hebrenj dhe forcave të sigurisë izraelite.

Këto akte tregojnë mungesën e respektit nga Izraeli për vlerat muslimane dhe ndjeshmërinë, dhe përbëjnë një shkelje flagrante të detyrimeve të tij sipas ligjit ndërkombëtar, tha Numan Kurtulmus në takimin e Grupit të Kontaktit të Kudsi të Organizatës së Bashkëpunimit Islamik në kryeqytetin maroken Rabat. Al-Quds është fjalë arabe që do të thotë Jeruzalemi.

Gjatë sulmit, forcat e sigurisë, të armatosura rëndë, të Izraelit hynë në Xhaminë Al-Aksa me çizmet e tyre mbathur dhe shtënë me plumba të gomës në besimtarët që ishin në xhami.

Dhuna pasoi nga një thirrje e disa grupe ekstremiste çifute për ndërhyrje masive në xhaminë Al-Aksa, pas të shtënave të një javë më parë, në një rabin hebre, Yehuda Glick, i cili konsiderohet të ketë pikëpamjet ekstremiste.

Numan Kurtulmus sugjeroi krijimin e një Fondacioni me qendër në Stamboll me emrin Fondacioni Ndërkombëtar i Kudsit (Jerusalemit) ”Për të mbrojtur identitetin musliman të Kudsit”, historinë e tij dhe të trashëgiminë kulturore së bashku me të gjithë anëtarët që kanë të bëjnë me organizatën.

Si anëtarë të organizatës, ne jemi përgjegjës për të mbrojtur shenjtërinë e Xhamisë Al-Aksa dhe Haramin al-Sharif, tha ai.

Përfaqësuesit e Palestinës, Arabisë Saudite, Marokut, Jordanit, Egjiptit, Guineas, Malajzisë, Azerbajxhanit si dhe Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës së Bashkëpunimit Islamik ndoqën takimin e së mërkurës, gjithashtu.

Numan Kurtulmus tha se vendi i shenjtë, Haram al-Sharif, ka vuajtur shumë nga sulme e Izraelit në të kaluarën.

Ne duhet të jemi në gatishmëri të plotë, si muslimanë, kundër planeve të Izraelit për të ndarë Haram al-Sharifin, shtoi ai.

Ne duhet të veprojmë në solidaritet për të refuzuar këto plane, dhe do të shihni se ata do të dështojnë, tha Numan Kurtulmus.

Numan Kurtulmus, gjithashtu, kujtoi embargon e vazhdueshme të Izraelit dhe kufizimet kundër Rripit të Gazës, në enklavën bregdetare palestineze të rrethuar nga Izraeli.

Gaza, ku më shumë se 2.100 palestinezë u vranë dhe mbi 11.000 të tjerë u plagosur gjatë bombardimeve vdekjepruese 51-ditore nga Izraeli, në muajt korrik-gusht, ende i ngjan një burg të hapur, tha ai.

Propozimet e Turqisë për Planin e Veprimit për Kuds

Numan Kurtulmus ka detajuar prioritetet e Turqisë në çështjet e mëposhtme në takim:

– Të rritet ndihma humanitare për Gazën dhe të gjithë Palestinës, menjëherë.

– Për të intensifikuar përpjekjet për të mbajtur të përhershëm armëpushimin në Gaza, dhe heqjen e bllokadës nga Izraeli.

– Të mbështesë dhe të bashkëpunojë me Këshillin e OKB-së për të Drejtat e Njeriut për të siguruar se Izraeli do të mbahet përgjegjës për krimet që ka kryer.

– Për të përshpejtuar përpjekjet për të rindërtuar Gazën.

– Për të mbështetur presidentin palestinez Mahmoud Abbas dhe Qeverinë e Unitetit Palestinez, të krijuar pas një pajtimi në mes të lëvizjeve të popullit palestinez, Hamasit dhe Fatahut.

– Për të nisur një fushatë për një shtet palestinez, edhe tek të gjitha organizatat ndërkombëtare.

– Të krijojmë dialog me individë hebraik dhe grupet që refuzojnë politikën e qeverisë izraelite.

– Për të formuar një grup pune për të përcaktuar hapat ligjorë për të sjellë akuzat kundër Izraelit, para gjykatave ndërkombëtare. 

Share.

About Author

Leave A Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed
themekiller.com