Turqia vendosë bazën e parë ushtarake në Katar

0

Turqia do të vendos bazën e saj ushtarake në Katar në kuadër të marrëveshjes për mbrojtje qëllimi i së cilës do të jetë ndihmë atyre shteteve që të përballen ndaj”armiqëve të përbashkët”, ka deklaruar ambasadori turk në Katar Ahmet Demirok. Marrëveshja e nënshkruar në vitin 2014, e të cilin parlamenti turk e ka ratifikuar në qershor, promovon partneritetin turk me Katarin në kohën e shtimit të jostabilitetit në rajon.Këto dy shtete japin mbështetje Vëllezërve mysliman në Egjipt si dhe forcave opozitare siriane të cilët luftojnë për të rrëzuar kryetarin Bashar al Asad. Ambasadori turk ka thënë se në bazën ushtarake e cila do të jetë instalimi i saj i parë ushtarak në Lindjen e Afërt, do të jenë të stacionuar 3000 ushtar. Aty do të jenë njësitë detare, ajrore si dhe trajnerët për ushtrinë si dhe njësitë speciale intervenuese. Shtoi më tutje se “baza shumëshërbimesh” do të shfrytëzohet primarisht si lokacion për ushtrimet e përbashkëta ushtarake. Marrëveshja poashtu Katarit i lejon mundësinë e vendosjes së bazës ushtarake në Turqi, ka thënë Demirok.

“Turqia dhe Katari kanë probleme të përbashkëta dhe të dyja shtete janë shumë të shqetësuara me ngjarjet në rajon, si dhe për shkak të gjendjes jo të sigurtë në shtete tjera. Përballemi me armiqët të përbashkët. Në këtë kohë kritike në Lindjen e Afërt bashkëpunimi ynë është shumë i rëndësishëm”, ka thënë ai. Demirok ka thënë se momentalisht në Katar gjenden 100 trupa ushtarake të cilët stërvisin pjesëtarët e ushtriës së këtij vendi .Nuk ka dhënë afatin kohor gjat së cilës baza ushtarake do të jetë e përfunduar. Sot nuk ndërtojmë aleancën e re por rizbulojmë lidhjet vëllazërore historike”, ka thënë ai.

Share.

About Author

Leave A Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed
themekiller.com