Shteti Islamik dhe Ballkani. Uashingtoni dërgon prokurorë dhe “këshilltarë për anti-terrorizmin”

0

Më 13 nëntor 2014 Prokurori i Përgjithshëm i Shteteve të Bashkuara Eric Holder njoftoi se pas takimit me ministrat e Bashkimit Europian, Departamenti i Drejtësisë ka caktuar disa prokurorë federalëamerikanëdhe këshilltarë të lartë të zbatimit të ligjit në rajone kyçë në Ballkan, Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut.

Qëllimi i caktimit të këtyre prokurorëve amerikanë u tha se ishte për të “ndihmuar këto vende në ndjekjen penale të individëve që kthehen nga Siria dhe për t’u siguruar se i kanë ligjet e nevojshme për ta bërë këtë, si ai i përdorur zakonisht në Shtetet e Bashkuara që e konsideron krim sigurimin e mbështetjes materiale për organizatat terroriste.” Eric Holder më tej vuri në dukje se:

“Qëllimi ynë me këto përpjekje është që të krijojmë aftësitë për të luftuar luftëtarët e huaj terroristë duke zbatuar ligjin në mënyrë që të mund të ndalojmë rrjedhjen e luftëtarëve… dhe të luftojmë në mënyrë agresive ekstremizmin e dhunshëm.” Plani që njoftoi Holder, përfshinte “caktiminenë Ballkan të një këshilltari rajonal për anti-terrorizmin.”

Për njerëzit që banojnë në Ballkan, lajmërimi i Eric Holder ishte një suprizë e madhe. Gjatë muajve të fundit, një numër i madh qeverishë në Ballkan, përfshirë Serbinë, Bosnje Hercegovinën, Maqedoninë, Shqipërinë, Kosovën etj., kanë rishikuar kodin e tyre penal, duke bërë që pjesëmarrja në luftë apo lidhja me grupe të armatosura në vende të tjera të denohet me mbi 10 vjet burg. Në përputhje me direktivat e Uashingtonit, të gjitha vendet ballkanike me popullsi muslimane i janë bashkuar “luftës së re ndaj terrorit” të administratës amerikane.

Që nga gushti 2013, kur amerikanët ndryshuan planet e tyre për “ndërrimin e regjimit” në Siri dhe i shpallen “luftëtarët demokratik të lirisë” kundër “diktatorit sirian” si terroristë, edhe shtete e Ballkanit i kanë denoncuar publikisht “xhihadistët”. Shqipëria, Kosova, Bosnje Hercegovina, Serbia etj., kanëkryer dhjetra arrestime, ndërsa mediat lokale dhe ato amerikane në rajon, si Radio Europa e Lirë, e cila deri në qershor 2013 i lavdëronte xhihadistët dhe i quante “vullnetarë,”tani kanë ndërruar anë krejtësisht dhe të gjithë po i shpallin xhihadistët si terroristë. 

Share.

About Author

Leave A Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed
themekiller.com