Një në dhjetë foshnje në Angli musliman

0

Pothuajse një në dhjetë foshnje në Angli dhe Uells janë mysliman, sipas analizës së re të të dhënave të regjistrimit të botuar të premten, duke ilustruar rritjen e komunitetit minoritar. Disa prej 317.952 fëmijë ve të moshës nën pesë vjeç, ose 9.1 për qind, janë regjistruar si mysliman në regjistrimin e vitit 2011, tregon Zyra e Statistikave Kombëtare (ONS).

Demografia fetare në Angli dhe Uells është duke ndryshuar, shifra është pothuajse e dyfishuar, 4.8 për qind e të gjithë populatës janë myslimanë, ndërsa më pak se një në 200 njerëz të moshës mbi 85 janë myslimanë. Gjithashtu një rritje 80 për qind në 176.264 janë myslimanët nën pesë vjeç të regjistruar në regjistrimin e vitit 2001.

Kjo sigurisht është një shifër befasuese, David Coleman, profesor i demografisë në Universitetin e Oksfordit, i tha gazetës Times të premten.

Emigracioni nga Pakistani është duke vazhduar, Bangladeshi dhe India është shtuar me anë të emigracionit të ri nga vendet afrikane dhe nga Lindja e Mesme. Norma e lindjes së muslimanëve me origjinë nga Pakistani dhe Bangladeshi mbetet mjaft e lartë, edhe pse në rënie.

Muslimanët kanë profilin më të ri në moshë në grupet kryesore fetare.
Gati gjysma e muslimanëve (48 për qind) janë të moshës nën 25 vjeç (1.3 milion). Shifrat tregojnë se Krishterimi mbetet larg nga feja më e zakonshme e regjistruar për foshnjat në Angli dhe Uells, në më shumë se 1.5 milionë, ose 43.7 për qind.

Shumë prindër fëmijtë e tyre nën pesë vjeç i paraqesin se nuk kanë fe – me këtë përgjigje të dhënë janë gati 1.2 milion (34.1 përqind). Në vazhdim fëmijët e regjistruar britanik me fe, pas Krishterimit dhe Islamit janë fëmijët me besim tek Hinduizmi në 55.869 (1.6 për qind), Sikhizmi në 28.380 (0.8 për qind), Judaizmi në 18.221 (0.5 për qind) dhe Budizmi në 9026 (0.3 përqind).

Ibrahim Mogra, ndihmës Sekretar i Përgjithshëm i Këshillit Musliman Britanik tha se numri i foshnjave musliman pasqyron besimin e komunitetit.

Kjo nuk do të thotë se Britania po bëhet një vend musliman, por në lidhje me Britaninë ajo ju ka bërë të mundur praktikimin e Islamit, e për këtë fiton simpati, besim nga shumicën dërmuese e myslimanëve, tha ai për The Times.

Shifrat ONS tregojnë se emri Muhammed është emri më popullor për fëmijët djem të porsalindur në Angli dhe Uells. 

Share.

About Author

Leave A Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed
themekiller.com