Fakte: Kongresi i Manastirit nuk ka përfaqësuar vullnetin dhe dëshirën e popullit shqiptarë

0

Kongresi i Manastirit nuk ka përfaqësuar vullnetin dhe dëshirën e popullit shqiptarë. Vilajeti i Kosovës nuk ka dërguar asnjë përfaqësues në Manastir, madje shumica e deputetëve të Kosovës me në krye Bedri Bej Pejanin, fillojnë fushatë kundër vendimeve të Manastirit, në gazetat “Tavsir-i Efkar” dhe “Sirati Mustakim”.

Kosova nuk dergon asnjë përfaqësues edhe në Elbansan, e përsëri shtyhet për shkake të Kosovës mbledhja e dytë në Manastir 1909. Pas vendimit për alfabetin latin, në Vilajetin e Kosovës dhe të Shkodrës, nuk ndalen protestat masive nëpër qytetet e mëdhaja të Vilajeteve, më e madhja e Shkupit me diku 10.000 protestues. Tentimi për hapjen e një shkolle me alfabetin latin ne Gjilan nga ana e Hasan Prishtinës, popullata i kundërvihet me djegje të shkollës dhe vrasje të disa personave aty. Pse ndalohet përdorimi i alfabetit latin vetëm në vilajetin e Kosovës me vendim nga ana e qeverisë xhonturke, kurse në 3 vilajetet tjera lejohet?! Duhet ti lexoni raportet nga të gjitha qytetet dhe ankesat e mallkimet pafund drejtuar Stambollit nga kosovarët…

Marrë nga Vali Kabashi

Share.

About Author

Leave A Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed
themekiller.com