UNICEF: 400.000 fëmijë në Gaza vuajnë nga traumat

0

Pernille Ironside, drejtoreshë e zyrës rajonale që drejtohet nga Agjencia e fëmijëve të OKB-së në Gaza, konfirmoi se më shumë se 400 fëmijë janë vrarë gjatë agresionit të Izraelit në Gaza, dhe pothuajse 400.000 fëmijë të tjerë janë të traumatizuar dhe do të përballen me një të ardhme jashtëzakonisht zymtë .

Si mund të presin prindërit dhe kujdestarët për t’u kujdesur për fëmijët e tyre dhe për t’i rritur në një mënyrë pozitive dhe të edukuar, kur ata vetë mezi funksionojnë si njerëz? Njerëzit kanë humbur shumë familjarë gjatë sulmeve, bombardimeve, disa tërë familjen.

Si mund të përballemi me një shoqëri kjo? Kjo është një pagë e thellë, shumë e thellë, tha ajo në telefon, duke ju drejtuar një konference shtypi të OKB-së në Gjenevë.

Me 4 gusht 2014, 408 fëmijë palestinezë janë raportuar të jenë vrarë, 31 për qind të të gjitha viktimave civile. Më shumë se 70 për qind e 251 djemve dhe 157 vajzave të vrarë ishin rreth 12 vjeç ose më të rinj.

Nëse ju jeni mbi moshën shtatë vjeçare, ju keni jetuar tashmë përmes dy luftërave të mëparshme, dhe përshkallëzimi i fundit ishte shumë më i keq se ato në vitin 2008-2009 dhe 2012, tha një burrë i fortë.

UNICEF vlerëson se rreth 373.000 fëmijë të kenë pasur ndonjë lloj përvoje traumatike të drejtpërdrejtë dhe kërkojnë mbështetje të menjëhershme psiko-sociale, tha ajo.

Punëtorët humanitarë ishin në kufirin e tyre, tha ajo, duke përmendur shkatërrimin e furnizimit të energjisë elektrike që e kishte rënduar situatën edhe ashtu të vështirë të furnizimit me ujë duke vendosur objekte ujë pompimit jashtë veprimit të Izraelit.

Ka vetëm sasi shumë të kufizuara të ujit në dispozicion. Është përdorur për të pirë, që do të thotë nuk ka ujë të mjaftueshëm për higjienën. Ne i shohim fëmijët që vijnë nga këto strehimore me zgjebe, morra dhe me të gjitha llojet e sëmundjeve ngjitëse. 

Share.

About Author

Leave A Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed
themekiller.com