Obama thotë se nuk ka asnjë plan për largimin e Asadit

0

Obama sqaron politikën në lidhje me Asadin

Duke folur për gazetarët në Samitin e G-20-ës në Brisbane të Australisë më 16 nëntor, Presidenti amerikan Barak Obama hodhi poshtë raportimet për ndryshime në politikën ndaj Sirisë, duke thënë: “Ne nuk kemi pasur një rishikim të plotë për Sirinë. Kemi pasur një rishikim të plotë për atë që po bëjmëçdo javë” në fushatën ushtarake kundër Shtetit Islamik.

Në lidhje me rolin e Asadit në betejën me ISIS-in dhe një tranzicion politik në Siri, Obama tha: “Nuk ka shpresa që ne të bëjmë ndonjë aleancë me Asadin. Ai nuk është i besueshëm në këtë vend. Tani ne po shohim për një zgjidhje politike për Sirinë që të përshijë të gjitha grupet që jetojnë atje – alevitë, sunitë dhe të krishterët. Në një farë pike, populli i Sirisë dhe lojtarët e ndryshëm të përfshirë si dhe lojtarët rajonalë – Turqia, Irani, padronët e Asadit si Rusia – do të duhet të angazhohen në bisedime politike. Është në natyrën e diplomacisë nëçdo kohë, e pa dyshim dhe në këtë situatë, ku ju përfundoni në bisedime diplomatike potenciale me njerëz që nuk i pëlqeni dhe me regjime që nuk i doni. Por, jemi akoma larg kësaj faze.”

I pyetur nëse po diskutonte aktivisht mënyrat për të larguar Asadin në kontekstin e planeve për një tranzicion politik në Siri. Obama u përgjigj me një “JO” të thjeshtë.

Qartësia e Obamës është në kontrast me një prezantim të pazakontë të Sekretarit Amerikan të Shtetit John Kerry të nesërmen se si Shteti Islamik dhe qeveria e Sirisë janë në fakt të “ndërvarur” apo “simbiotikë,” që nënkupton, se ata kanë nëvojë për njëri-tjetrin si armiq, dhe se Shtetet e Bashkuara duhet të ndërtojnë dhe të mbështesin një “qendër të moderuar” në Siri.

Vërejtjet e Kerry-t vijnë pasi forcat ushtarake të regjimit sirian rimorën këtë muaj zonën përreth fushës së gazit në Al-Shaer.

Argumentet që nënkuptojnë, lidhjet mes Asadit dhe ISIS-it, po shtohen cdo ditë e më tepër, por duhet të trajtohen me kujdes dhe maturi.

Share.

About Author

Leave A Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed
themekiller.com