Islamofobia në Kanada: Katër xhami u vandalizuan në Kuebek gjatë fundjavës

0

Katër xhami në krahinë – një në St-Jean-sur-Richelieu dhe tri pranë qytetit Quebec City – ishin cak i vandalizmit gjatë fundjavës.

Në St-Jean-sur-Richelieu, një gur u hodh përmes një nga dritaret e Qendrës Kulturore Islamike Al-Iman.

Pranë zonës së qytetit Quebec City, tri xhamitë ishin në shënjestër me mesazhe ksenofobike.

Një xhami në lagjen Limoilou, në Qendrën Kulturore Islame në Quebec City në Ste-Foy dhe xhamia e kryeqytetit në Quebec City ka patur postera në dyert e tyre ku shkruante:

“Islami jashtë jashtë vendit tim.”

Një grup i quajtur Québec Identitaire me sa duket e ka marrë për gjegjësinë për posterat e vendosur. Emri i grupit ishte shkruar mbi shenjat e posterit.

Policia e qytetit Quebec City po heton për të vendosur nëse këto akte do të konsiderohen penale.

Xhemati i zhgënjyer

Halil Bahxhi, i cili ka qenë i pranishëm në xhaminë Limoilou që nga viti 2007, tha se ai dhe anëtarët tjerë të xhematit të xhamisë janë të pikëlluar nga sulmi.

Ai tha se anëtarët e komunitetit përreth janë të zhgënjyer, gjithashtu, duke shtuar se ata kanë qenë mbështetës në të kaluarën.

Ne kemi menduar për ikje në një vend tjetër, tha Halil Bahxhi të hënën për CBC.

Ai i tha mikpritësi, Mike Finnerty se një anëtar i komunitetit ka kontaktuar me anëtarët e xhamisë dhe i ka pyetur përse ata donin që të largohen dhe nëse fqinjët kishin bërë diçka për t’i bërë ata të ndjehen të padëshirueshëm?

Ky veprim nuk e pasqyron mendimin e vërtetë të njerëzve jetojnë për rreth xhamisë, tha Halil Bahxhi.

Një administrator në një xhami tjetër ka thënë se i kanë dorëzuar një kasetë të sigurisë policisë ku duken dy njerëz duke vënë posterat në derën e tyre.

Administratori i tha Radio-Kanadasë se ai besonte se ishin incidente të izoluara dhe se ai nuk ishte i shqetësuar, sepse e konsideron këtë si një incident fatkeq që rrjedh nga injoranca kulturore.

Këshilli Kombëtar i Muslimanëve i Kanadasë i ka dënuar sulmet.

Ndërsa këto lloje të akteve janë lënduese, muslimanët kanadezë e dinë se ata nuk i përfaqësojnë pikëpamjet e shumicës dërmuese të bashkëqytetarëve të tyre. Ne i bëjmë thirrje autoriteteve për të hetuar këto incidente si krime të urrejtjes në mënyrë që një mesazh i qartë është dërguar se këto akte nuk kanë vend në komunitetet tona, tha drejtori ekzekutiv i Këshilli Kombëtar të Muslimanëve të Kanadasë, Ihsan Gardi, në një deklaratë me shkrim. 

Share.

About Author

Leave A Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed
themekiller.com