Davutoglu: Turqia nuk bie në vështirësi nga sanksionet

0

Kryeministri turk, Ahmet Davutoglu në fjalimin e tij të mbajtur në mbledhjen e Asamblesë së Përgjithshme të Bordit të Marrëdhënieve Ekonomike të Jashtme i bëri një vlerësim rendit të ditës.

Kryeministri turk, Ahmet Davutoglu, në fjalimin e tij në mbledhjen e Asamblesë së Përgjithshme të Bordit të Marrëdhënieve Ekonomike të Jashtme e cila u organizua në “Swiss Hotel Stamboll” tha se: “Turqia e vjetër ishte ajo e cila ishte tërhequr në guaskën e saj dhe e mbyllur në brendi, ndërsa Turqia e re është ajo e cila ka thyer të gjitha guaskat e saj dhe në çdo aspekt është hapur ndaj botës.

“Turqia ka kthyer sytë e saj tek bota dhe kjo lindi rezultate të konsiderueshme”
Kryeministri Davutoglu, i cili theksoi se frutat e stabilitetit politik janë marrë më së shumti në ekonomi, tha se: “Turqia në 14 vitet e fundit, duke e kthyer fytyrën, e jo shpinën botës, arriti rezultate shumë të rëndësishme në aspektin e aktiviteteve ekonomike. Vëllimi i tregtisë së jashtme në vitin 2002 ishte 87,6 miliardë dollarë, ndërsa në vitin 2014 duke u rritur 3,6 herë arriti në 400 miliardë dollarë. Eksporti ynë i cili në vitin 2002 ishte 36 miliardë, në vitin 2014 arriti në 158 miliardë”.
Davutoglu, duke e bërë të ditur se në takimin me homologun e tij grek, Alexis Cipras në Bruksel kanë vendosur që takimin e ardhshëm të Këshillit të Bashkëpunimit të Nivelit të Lartë ta realizojnë në qytetin Izmir të Turqisë në gjysmën e parë të muajit shkurt, tha se: “Shpresoj që Linjat Ajrore Turke do të fillojë fluturimin Athinë-Izmir dhe mysafiri i parë që do të presë do të jetë kryeministri i Greqisë “.

“Askush mos të presë prej nesh të lëshojmë pe”
Duke u shprehur se: “Duam që edhe një herë të tregojmë se kemi një vullnet të fortë politik për të vazhduar në mënyrë më të mirë, ashtu si ishim më parë, marrëdhëniet tona me Rusinë të tensionuara kohëve të fundit”, Kryeministri Ahmet Davuoglu vijoi me këto fjalë:
“Ne jemi gati për bisedimet me Rusinë dhe për çdo lloj shkëmbimi mendimesh. Por, nuk do të lejojmë që neve të na diktojë asgjë. Duke u përpjekur që këtë krizë politike të zgjidhim në rrethin e tavolinës, nuk do të lejojmë që me sanksionet ekonomike të prishen marrëdhëniet. Rusia sipas vetes zbaton disa sanksione. E them këtë haptazi, këto sanksione ndaj Turqisë nuk i shohim të përshtatshme me kuptimin e shtetit të madh. Turqia nuk është shtet që do të bjerë në vështirësi me anë të sanksioneve.”

“Turqia nuk ka bashkëpunuar dhe nuk do të bashkëpunoj me asnjë organizatë terroriste”
“Pse akuzat të cilët para një muaj nuk ju kanë drejtuar Turqisë, po ju drejtohen tani ? Putini, para një muaj nuk e ka ditur se ne jemi shtet mysliman? Para një muaj në Samitin G-20 në Antalia ku u takua me presidentin tonë, nuk e dinte politikën e jashtme të vendit tonë? Nëse Turqia ka bashkëpunuar me DAESH-in pse atëherë nuk ka folur? Nuk bëhet fjalë për këtë. Turqia nuk ka bashkëpunuar dhe nuk do të bashkëpunoj me asnjë organizatë terroriste. Por, ne e dimë se kush është sot në kontakt me DAESH-in dhe PKK-në për të shqetësuar Turqinë. Edhe një herë dua që të theksoj se do të ruajmë kufijtë të vendit tonë dhe do të garantojmë të ardhmen”.

“Kurrë nuk i harruam ato ditë”
Kryeministri Davutoglu, i cili tha se nuk e njohim pushtimin e Krimesë nga Rusia, shtoi se: “Ne nuk pranojmë mërgimin dhe shtypjen mbi tartarët e Krimesë. Tani për mirëqenien dhe zhvillimin e tartarëve të Krimesë, në mënyrë aktive sipërmarrësit tonë dhe bota të vlerësojnë mundësitë në dispozicion”.

“Sulmet e DAESH-it ndaj rajonit ku gjendet kampi jonë i trajnimit, gjithë botës i ka treguar se ne jemi me të drejtë”
“Me kërkesën e autoriteteve irakiane, për të luftuar kundër DAESH-it, ne sigurojmë mbështetje me pajisje dhe trajnim, edhe Peshmergëve, por edhe vullnetarëve lokal në Mosul. Kjo mbështetje do të vazhdojë deri në shpëtimin e Mosulit. Sulmet e DAESH-it ndaj rajonit ku gjendet kampi jonë i trajnimit, gjithë botës i ka treguar se ne jemi në të drejtë”.

“Zgjidhja e krizës në Siri është e mundur nëse Asadi vendin e tij e liron për një qeveri legjitime”
Kryeministri Davutoglu i cili përmendi edhe luftën civile në Siri, tha se: “Shohim se bashkë me vendimin e marrë dje në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, kemi ardhur në një prag kritik në rrugën për zgjidhjen e krizës në Siri. Dua të them haptazi se zgjidhja e krizës në Siri është e mundur nëse Asadi vendin e tij e liron për një qeveri legjitime”.

Share.

About Author

Leave A Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed
themekiller.com